Hur fungerar ett enskilt avlopp?

Ja, änteligen har vi ett enskilt avlopp på vår gård i Vara, och jag är mycket nöjd! Planen med det här inlägget är att försöka förklara hur ett enskilt avlopp fungerar, och varför det är en bra lösning. Jag ska försöka göra det så enkelt som möjligt, utan att bli teknisk.

Sådana här avlopp är vanligen mycket enkla att installera, och de kräver väldigt lite underhåll. Det finns två huvudsakliga komponenter i dem – en brunn och ett filtrerat system. Brunnen är en djup, cirkulär grop som grävs i marken. Det är ungefär 1 meter i diameter och 3 meter djup. Brunnen är fylld med sand, stenar och andra material som fungerar som ett filter. Detta hindrar smuts från att komma in i grundvattnet.

Filtret är anslutet till brunnen med en rörledning, och det är detta system som tar bort smuts från avloppsvatten innan det når grundvattnet. Underhållet av ett enskilt avlopp är mycket enkelt. Du måste bara se till att det finns tillräckligt med sand och stenar i brunnen, och att rören inte är täppta.

Detta är en bra lösning för gårdar som inte ligger alltför nära grundvatten. De är också bra för fastigheter som inte har kommunalt vatten, men innan du skaffar det så ska du såklart höra med kommunen vad det har för planer, för du vill ju inte skaffa ett enskilt avlopp om kommunen planerar inom en snar framtid att ansluta er till det allmänna vattennätet.

Det finns också andra lösningar för gårdar, som till exempel biologiska reningsverk, men det är en annan historia. Jag hoppas att detta inlägget har varit till hjälp för någon som funderar på att skaffa detta. Om ni undrar över något annat, så tveka inte att fråga i kommentarerna! 🙂 Jag ska försöka svara så fort jag kan, tack för den här gången!